Uncategorized

Maailman suurin teknologia-alan standardointijärjestö kehittämään tekoälylle eettisiä sertifikaatteja suomalaisjohdossa

IEEE:n uusi kansainvälinen hanke määrittää sertifiointiprosesseja ja laatumerkkejä tekoälyn läpinäkyvyyteen, vastuisiin sekä algoritmisten vinoutumien vähentämiseen. Hankkeella luodaan tekoälyä hyödyntäville organisaatioille keinoja viestiä tekoälypalveluiden luotettavuudesta ja turvallisuudesta laajasti.

 

HELSINKI, 2.10.2018 – Ihmislähtöisen teknologian edistämiseen keskittynyt maailman suurin teknologia-alan standardointijärjestö IEEE on tänään julkaissut aloitteensa (ECPAIS) tekoälyn eettisten sertifikaattien kehittämiseen. Julkaistu hanke on ymmärrettävästi maailman ensimmäinen tekoälyratkaisujen eettiseen sertifiointiprosessiin ja merkkeihin tähtäävä globaalin standardointiorganisaation hanke. Hankkeen puheenjohtajaksi on nimitetty Saidot.ai:n toimitusjohtaja ja Suomen tekoälyohjelman Etiikka-työryhmän puheenjohtaja Meeri Haataja.

Hanke tähtää läpinäkyvään tekoälyn eettisen sertifiointiprosessin luomiseen. Se tarjoaa sarjan eettisiä laatumerkkejä organisaatioille, jotka haluavat sertifioida tekoälyä hyödyntäviä tuotteitaan, järjestelmiään ja palveluitaan. Käynnistettävä hanke korostaa julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyön merkitystä vastuullisen tekoälyn edistämisessä ja se on kerännyt perustajajäsenikseen organisaatioita molemmilta sektoreilta. Suomesta ja pohjoismaista hankkeeseen osallistuvat perustajajäseninä tekoälyn identiteetinhallintaa ja läpinäkyvyyttä kehittävän Saidot.ai:n lisäksi Combient, Valtiovarainministeriö ja Espoon kaupunki.

Hankkeessa keskitytään erityisesti tekoälyn läpinäkyvyyteen, vastuisiin sekä algoritmisten vinoutumien vähentämiseen. Työllä halutaan vastata teknologia-alan tarpeeseen määrittää prosesseja vastuullisille toimintatavoille tekoälyä hyödyntävissä tuotteissa ja palveluissa. Tekoälyn etiikka ja läpinäkyvyys ovat keskeisinä teemoina myös 8.-9.10. Helsingissä järjestettävässä kansainvälisessä tekoälyn AI Forum 2018 -ministerikonferenssissa.

”Yhteiskuntamme tarvitsee ratkaisuja tekoälyn reilun ja läpinäkyvän käytön varmistamiseen, ja Suomi on edelläkävijä käytäntöjen toimeenpanemisessa vahvan julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyömme kautta. Jatkossa tarvitsemme tekoälylle luotettavien tahojen määrittämiä sertifiointiprosesseja, joiden kautta ratkaisujen korkeaa luotettavuutta ja turvallisuutta voidaan arvioida ja viestiä laajasti. Mukaan lähtevien suomalaisten organisaatioiden vahvalla tuella minulla on hankkeen puheenjohtajana etuoikeus olla vahvistamassa Suomen ja Euroopan asemaa luottamuksen rakentajana ja konkreettisten ratkaisujen edistäjänä koko globaalia yhteiskuntaamme muokkaavien uusien teknologioiden alueella.” sanoo hankkeen puheenjohtajana toimiva Haataja.

Kaksivuotinen hanke käynnistää toimintansa kuluvan syksyn aikana, ja tähtää julkaisevansa ensimmäisiä tuloksiaan teknologia-alan käyttöön vuonna 2019. Hankkeeseen voi tutustua hankkeen internet-sivuilla sekä IEEE:n julkaisemasta tiedotteesta.

 

Lisätietoja:

 

Saidot.ai: Meeri Haataja, toimitusjohtaja, +358 40 7725010, meeri@saidot.ai

 

Saidot.ai

Saidot.ai on suomalainen startup, joka kehittää yhteisöä ja teknologiaratkaisuja tekoälyn tunnistettavuuden ja läpinäkyvyyden edistämiseen. Yritys tähtää ratkaisuillaan reilun ja läpinäkyvän tekoälyn mahdollistamiseen, ja kehittää palvelualustaansa yhteistyössä julkisen ja yksityisen sektorin kumppaneiden kanssa. Teknologiaa voidaan hyödyntää tulevaisuudessa muun muassa tekoälyn sertifikaattien varmistamiseen. Lisätietoja: http://saidot.ai